Prvá cesta lietadlom - ako sa pripraviť

19. september 2020   |   Lukáš Fedorko

Chystáte sa na dovolenku po prvýkrát lietadlom? Aj keď je úlohou Cassovia Expres bezpečne vás na letisko dopraviť, radi vám pomôžeme a prezradíme vám základné informácie o tom, ako sa pripraviť na prvú cestu lietadlom. Veríme, že vďaka nim zabudnete na stres a svoju dovolenku si užijete o prvého momentu až po ten posledný.

 

Aké dokumenty si pripraviť?

Základom je jednoznačne letenka. Pri check-ine ju budete potrebovať, či už vo fyzickej alebo elektronickej forme. Mnohokrát postačí aj potvrdenie o rezervácii. Pokiaľ si chcete ušetriť ďalší čas, všetko vybavte formou online check-inu v pohodlí domova pár kliknutiami.

Samozrejmosťou sú doklady totožnosti – občiansky preukaz, cestovný pas, ale napríklad aj víza. Vopred skontrolujte to, či sú stále platné a koľko ich platnosť ešte potrvá.

Pokiaľ ste si dokúpili akúkoľvek bonusovú službu, je potrebné zbaliť si aj dokument, ktorý k nej patrí. Môže ísť napríklad o cestovné poistenie, európsky preukaz zdravotného poistenia, potvrdenie ubytovania či napríklad rôzne lekárske potvrdenia. Radšej zobrať viac ako na niečo zabudnúť.

 

A čo batožina?

Posledná veta však neplatí pri batožine. Opäť je potrebné pripraviť sa dopredu – aká veľká môže byť vaša batožina? Koľko kilogramov ste si zakúpili? Čo zbaliť do príručnej a čo do podpalubnej batožiny?

Existujú všeobecné pravidlá, ktoré možno poznáte aj v prípade, že ste lietadlom ešte necestovali. Môžete si so sebou vziať iba 1 liter tekutín, ktorý musí byť rozdelený do maximálne 100 ml nádob. Nemôžete prenášať nebezpečné predmety, ako napríklad nože či žiletky.

Všetky cennosti si umiestnite do príručnej batožiny, väčšie veci zvládnu aj cestu v podpalubí. Pri kontrole nestresujte a počúvajte pokyny personálu.

 

Byť pripravený

Ak budete postupovať krok po kroku a s rozvahou, svoju prvú cestu lietadlom si rozhodne užijete. Základom je byť dopredu pripravený. Platí to nielen pri dokumentoch či batožine, ale aj pri samotnej ceste na letisko. Cassovia Expres sa postará o to, aby ste sa na letisko dopravili pohodlne a bezpečne s časovou rezervou, vďaka ktorej zvládnete svoju prvú cestu lietadlom ľavou zadnou!

Cassovia Expres vás potom bezpečne dopraví až domov.

Tešíme sa na Vás v našej predajni na ulici Mlynská 27 v Košiciach.